Waarom heb ik een asbestattest nodig?
Vanaf 23 november 2022 is een asbestinventarisattest verplicht bij ondertekening van de compromis in kader van overdracht van woningen en gebouwen ouder dan bouwjaar 2001. Een asbestinventarisattest is het resultaat van een asbestinventarisatie van een gebouw. Onze erkende asbestdeskundige voert een grondige maar niet-destructieve inspectie uit volgens het inspectieprotocol waarbij mogelijk enkele stalen worden genomen. Vervolgens worden de gegevens in de databank asbestinventarisatie van de OVAM verwerkt. Vanuit deze databank wordt het asbestinventarisattest gegenereerd en overgemaakt aan de opdrachtgever.
Wat mag u verwachten van de asbestdeskundige?
1 De asbestdeskundige bereidt zijn onderzoek voor op basis van de informatie die u aanlevert. De deskundige gaat na welke bestaande informatie over uw eigendom bruikbaar is.
2 De asbestdeskundige komt steeds ter plaatse en gaat na welke materialen asbest kunnen bevatten (= asbestverdachte materialen). Om aan te tonen dat een asbestverdacht materiaal geen asbest bevat, moet de asbestdeskundige een monster nemen. De deskundige zal materialen opmeten en foto's nemen, met respect voor uw privacy. De deskundige laat de plaats van de monstername veilig achter.
3 De asbestdeskundige voert standaard een niet-destructief onderzoek uit en zal dus geen elementen van uw eigendom beschadigen of demonteren. Het normale gebruik van uw eigendom blijft gegarandeerd. De schade bij een monstername is zeer beperkt. De asbestdeskundige geeft tips om de plaats van monstername te herstellen, als u daarnaar vraagt.
4 De asbestdeskundige kan tijdens het bezoek stoten op onderzoeksbeperkingen, zoals:
- een onveilige situatie;
- een slotvaste deur;
- een overwoekerende vegetatie;
- een opslag van materialen;
- een onbereikbare hoogte: een asbestdeskundige moet slechts tot 3,50 meter hoog werken, gemeten vanaf een vaste ondergrond.
Sommige beperkingen moet u dus eerst oplossen vooraleer u een asbestattest kunt ontvangen. De asbestdeskundige bespreekt dit samen met u.
5 De asbestdeskundige voert alle gegevens in een digitale databank van de OVAM in. Vervolgens vraagt de deskundige een asbestattest aan bij de OVAM. Na ontvangst, bezorgt de deskundige het asbestattest aan u. (typisch binnen de 2 weken na het plaatsbezoek)
Wat verwachten wij van u als eigenaar?
1 Bezorg de asbestdeskundige belangrijke informatie over uw eigendom, zoals bouw- en verdiepingsplannen, bestaand asbestonderzoek, informatie over ingesloten asbest of uitgevoerde renovatiewerken... Hoe meer informatie u geeft, hoe beter de asbestdeskundige het bezoek kan uitvoeren. De asbestdeskundige heeft plannen nodig om de vaststellingen op te noteren. Vermijd dat de deskundige zelf plannen moet opstellen. De deskundige kan dit eventueel voor u doen, maar kan daarvoor een extra kost aanrekenen.
2 Zorg op voorhand voor een veilige toegang tot alle te onderzoeken ruimtes. Open deuren, poorten, luiken, kasten (ook kleinere!). Vermijd dat de asbestdeskundige in contact komt met gevaarlijke dieren (hond, wespennest). Ruim op. Hoe vlotter de toegang, hoe beter de asbestdeskundige het bezoek kan uitvoeren. Vermijd dat de asbestdeskundige een tweede keer moet langskomen.
3 Laat de asbestdeskundige monsters nemen indien nodig. Bied eventueel hulp, bijvoorbeeld bij hoge plafonds. Als de asbestdeskundige geen monster neemt van asbestverdacht materiaal, wordt het automatisch beschouwd als asbesthoudend. Vermijd dat bepaalde delen onterecht beschouwd worden als asbesthoudend. Vraag aan de asbestdeskundige van welke asbestverdachte materialen de deskundige geen monster neemt en bespreek de opties om dat toch mogelijk te maken. Doe dit voordat de asbestdeskundige het asbestattest aanvraagt.
4 Uw asbestattest vertelt iets over de asbestveiligheid van uw eigendom bij normaal gebruik. Mogelijk bevat uw eigendom nog verdoken asbest dat niet werd opgenomen in uw asbestattest. Als u werken plant, vraag dan een aanvullend, destructief onderzoek aan bij de asbestdeskundige. Zo vermijdt u onnodige risico's en stilstand bij uw toekomstige werf.